Akoestiek verbeteren

Wat is akoestiek? Hoe ontstaat een hoge galm en hoe kan je de akoestiek verbeteren?

Het belang van een prettige akoestiek wordt steeds vaker erkend. Een prettige geluidskwaliteit op werk, school of thuis leidt namelijk tot meer comfort, betere spraakverstaanbaarheid en meer rust.

Op deze pagina vind je een nadere uitleg en tips voor het verbeteren van de akoestiek in huis of op het werk.

Slechte akoestiek

Een interieur met veel harde materialen zoals beton, glas of een gietvloer veroorzaakt vaak een slechte akoestiek. Geluidsgolven die een hard oppervlak tegenkomen worden namelijk weerkaatst.

Deze weerkaatsingen leiden ertoe dat er niet alleen een direct, maar ook een indirect geluid in de ruimte terecht komt. Het indirecte geluid is waarneembaar als galm. Galm in een religieus gebouw kan prettig zijn, maar op kantoor of in een klaslokaal is dit onwenselijk.

Door een hoge galm wordt het lastiger om elkaar te verstaan. Hierdoor moet men zich extra inspannen en concentreren. Met tot gevolg dat het brein sneller vermoeid is, de productiviteit omlaag gaat en het stressniveau omhoog

Wat levert een goede akoestiek op?

Verstaanbaarheid

Een laag galmniveau leidt tot een betere spraakverstaanbaarheid. Een nagalmtijd van een halve seconde is ideaal voor in een kantoor of thuis.

Minder vermoeidheid

Bij een prettige akoestiek kost het je brein minder energie om zich te concentreren op een gesprek. Omgevingsgeluid is eenvoudiger te verwerken. Dit leidt tot minder vermoeidheid.

Meer nauwkeurigheid

Met een prettige akoestiek zijn we in staat taken sneller en nauwkeurig uit te voeren. Bovendien kunnen we langer in concentratie werken. De productiviteit neemt dus toe.

Gezonder leefklimaat

Hinderlijk aanhoudend geluid leidt tot een verhoging van cortisol en meer stress. Een goede akoestiek draagt daarmee bij aan meer welzijn, comfort en rust en een gezonder leefklimaat.

Galm verminderen

Galm uit de ruimte halen doe je door de oppervlakken die geluidsgolven weerkaatsen absorberend te maken. Hierbij kan je denken aan plafond- en wand oppervlakken. Met name oppervlakken rondom zitplekken en bureau’s zijn goede plekken om akoestische oplossingen toe te voegen. 

Galm verminderen in de totale ruimte doe je door akoestische voorzieningen evenredig in de ruimte te plaatsen. Een gestuct plafond veroorzaakt reflecties in de hele ruimte. Om de akoestiek in de hele ruimte op orde te krijgen is het dus van belang om over het plafond akoestische elementen te plaatsen.

Akoestisch onderzoek

EASYfelt is een zusterbedrijf van EASY Noise Control. Zij zijn specialist op het gebied van akoestiek.

EASY Noise Control meet, adviseert, levert en monteert akoestische oplossingen. Zij kunnen exact inzichtelijk maken wat je kan doen om de akoestiek te verbeteren.

Het PET-vilt van EASYfelt is uiteraard één van de vele oplossingen die zij kunnen meenemen in het advies en voorstel. Lees meer op de pagina akoestisch onderzoek en maak direct een afspraak op locatie.

Bekijk onze oplossingen

Voor het verminderen van galm heeft EASYfelt verschillende oplossingen. Bekijk bijvoorbeeld onze akoestische wandoplossingen of scheidingswanden. Ook kan je bij ons losse pet-felt panelen aanschaffen.

EASYfelt

Stick Wave

 • Duurzaam en recyclebaar
 • Keuze uit 48 kleuren
 • Eenvoudige installatie
Bekijk
v.a.€21,67
akoestiek scheidingswand kantoor vilt

EASYfelt

EASYfelt Fency

 • Flexibele scheidingswand
 • Meerdere schermen eenvoudig te koppelen
 • Gemaakt van PET-vilt
Bekijk
v.a.€368,00

EASYfelt

LeaveMe Monstera

 • Sfeervolle divider
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
 • Gemaakt van gerecyclede materialen
Bekijk
v.a.€689,00
stick shifted design

EASYfelt

Stick Shifted

 • Uniek samengesteld design
 • Duurzaam Pet-vilt
 • Zelfklevend
Bekijk
v.a.€299,00